Permacultuur blog

slakken in de moestuin

Kinderboeken over natuur 

Niets prikkelt de nieuwsgierigheid van kinderen meer dan verhalen die de natuur tot leven brengen. Kinderboeken over de natuur zijn niet alleen een bron van vermaak, maar ook een geweldige manier om jonge lezers bewust te maken van de schoonheid en het belang van de wereld om ons heen. Hier zijn enkele prachtige kinderboeken die de magie van de natuur op een speelse en inspirerende manier laten zien.

interview eetbare wildernis

Wood wide web

Heb je ooit gehoord van het "Wood Wide Web"? Nee, het is geen nieuwe technologische innovatie, maar een eeuwenoud en natuurlijk netwerk dat bossen met elkaar verbindt. Onder onze voeten bestaat een ingenieus systeem van schimmeldraden, mycorrhiza genoemd, dat bomen en planten in staat stelt om met elkaar te communiceren en samen te werken.

slakken in de moestuin

Het bodemvoedselweb

Stel je voor: je neemt een handvol aarde op. Wat je ziet, lijkt misschien niet meer dan een hoopje bruine korrels. Maar stel je eens voor dat je een microscoop hebt waarmee je tot diep in dat hoopje aarde kunt kijken. Wat zou je zien? Een levendig universum vol piepkleine wezens, druk in de weer alsof ze een grote missie hebben. Welkom in de fascinerende wereld van het bodemvoedselweb!

interview eetbare wildernis

Permacultuur prentenboek ‘eetbare wildernis’ interview

Tijdens mijn tijd aan de kunstacademie kreeg ik de ruimte om die fascinatie verder te onderzoeken. Kunstenaarschap gaf me een manier om mijn liefde voor de natuur en het proces van creëren samen te brengen. Maar na verloop van tijd begon ik me af te vragen of er meer manieren waren om die verbinding met de natuur te verdiepen, of ik ook actief kon bijdragen aan een duurzamere en harmonieuzere wereld. 

slakken in de moestuin

Help, slakken in de moestuin?

Slakken. De nachtmerrie van elke moestuinier. Je zaaibedden staan er prachtig bij, en binnen een nacht lijken ze op een slagveld. Slakken hebben zich tegoed gedaan aan je jonge sla, courgettescheuten en misschien zelfs je dahlia’s. Maar voordat je gefrustreerd naar de gifspuit grijpt, zijn er natuurlijke manieren om met slakken om te gaan en je tuin toch te laten bloeien.

In deze blog duiken we in het gedrag van slakken, bespreken we waarom ze in je tuin komen, en geven we tips om ze op een duurzame manier te beheersen. Spoiler alert: slakken zijn niet alleen een probleem, ze kunnen ook bijdragen aan een gezond ecosysteem.

Zelf een prentenboek uitgeven

Bijzondere eetbare planten voor je voedselbos die je nog niet kent

Een voedselbos is een plek waar je op een natuurlijke manier voedsel kunt oogsten, het hele jaar door. Het is meer dan alleen een verzameling planten; het is een ecosysteem dat zichzelf in stand houdt en een overvloed aan eetbare gewassen oplevert. Wat je uit een voedselbos kunt halen, varieert enorm, afhankelijk van de soorten planten die je aanplant en de manier waarop je het onderhoudt. Denk aan sappig fruit zoals appels en peren, maar ook exotische vruchten zoals de pawpaw. Niet alleen bomen, maar ook struiken zoals bessen en bramen spelen een belangrijke rol in de oogst.

inheemse volken over natuur

Wel of niet kiezen voor thuisonderwijs

Bij thuisonderwijs kunnen ouders de leeromgeving volledig afstemmen op de behoeften en interesses van hun kinderen. De natuur wordt hierbij vaak een belangrijk leerobject. In plaats van zich vast te houden aan traditionele schoolboeken, kunnen ouders de natuur gebruiken als een rijke bron van kennis en ervaring.

Zelf een prentenboek uitgeven

Zelf een boek uitgeven

Ik besloot het heft in eigen handen te nemen. Want als ik geloof in mijn boek, in mijn boodschap en in mijn kunnen, waarom zou ik wachten op de goedkeuring van iemand anders? Zelf uitgeven is een avontuur, maar het heeft me juist de ruimte gegeven om mijn visie volledig waar te maken. En die keuze voelt goed.

inheemse volken over natuur

Inheemse wijsheid over natuur

Waar wij in het Westen de natuur vaak beschouwen als "iets buiten ons", iets dat we bezoeken of beschermen, ervaren inheemse culturen het leven als een voortdurend samenspel. Ze spreken niet over "de natuur" als een aparte categorie, omdat er geen scheiding is. Door te leven in harmonie met alles om hen heen, integreren ze hun bestaan in het grotere geheel zonder de behoefte om het apart te benoemen. Deze visie herinnert ons eraan dat "natuur" niet iets is wat je bezoekt of bezit – het is wie je bent. 

hoe start je een permacultuur moestuin

Hoe start ik een permacultuur moestuin?

Zeker als je een moestuin wilt starten, is het belangrijk om te begrijpen dat je door niet te spitten, je de bodem en het bodemleven respecteert en beschermt. In de moestuin betekent dit dat je een ecosysteem ontwerpt waarin planten, dieren en de bodem samenwerken om elkaar te ondersteunen. Het gaat om efficiënt gebruik van ruimte, het vermijden van afval en het creëren van een tuin die zichzelf grotendeels in stand houdt.

kinderwens en klimaatverandering

Kinderwens in tijden van klimaatverandering

Voor veel volwassenen is de vraag of ze kinderen willen een diepe, persoonlijke overweging. Maar in een tijdperk waarin de gevolgen van klimaatverandering steeds zichtbaarder worden, wordt deze keuze nog complexer. Naast de gebruikelijke overwegingen rondom carrière, financiën en persoonlijke ambities, speelt nu ook een grotere vraag mee: Wat voor toekomst kunnen we onze kinderen bieden in een wereld met een klimaatcrisis?

voedselbos ontwerpen

Ontwerpen van voedselbos begint met het lezen van landschap

Begin met het lezen van het landschap. Let op natuurlijke indicatoren zoals bodemtype, waterafvoer en bestaande vegetatie. Deze geven je waardevolle informatie over wat wel en niet mogelijk is. Zo creëer je een veerkrachtig ontwerp dat bijdraagt aan een gezonde ecologie én jouw doelen.

Wat zeggen de planten over de bodem? De smeerwortel is een indicator van een verdichte grond. 

de 12 permacultuur ontwerpprincipes

Hoe gebruik ik de 12 permacultuur ontwerpprincipes

De 12 permacultuur ontwerpprincipes zijn krachtige richtlijnen die je helpen bij het ontwerpen van een tuin of bedrijf op een duurzame en efficiënte manier. Deze principes, zoals het observeren en reageren op de omgeving, het hergebruiken van hulpbronnen en het bevorderen van biodiversiteit, zijn toepasbaar in allerlei situaties. Ze helpen om een veerkrachtig ecosysteem te creëren dat goed samenwerkt met de natuur, wat niet alleen milieuvriendelijk is, maar ook bijdraagt aan economische en sociale duurzaamheid. 

wat is sociaal permacultuur

Wat is sociaal permacultuur?

Sociale permacultuur draait om het toepassen van de ethische principes van zorg voor de aarde, zorg voor de mens en eerlijk delen op onze sociale interacties. Het gaat over samenwerken, communiceren, en het ontwerpen van systemen waarin iedereen kan bloeien. Net zoals we in een tuin kijken naar hoe planten en dieren elkaar ondersteunen, kunnen we in een gemeenschap kijken naar hoe mensen elkaar kunnen versterken.

wat is een voedselbos

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een duurzaam ecosysteem waarin verschillende lagen van eetbare planten samenwerken, zoals bomen, struiken, kruiden, bodembedekkers en wortels. Het imiteert een natuurlijk bos, maar wordt gecultiveerd om voedsel te produceren. Dit systeem stimuleert biodiversiteit, verbetert de bodemgezondheid en vermindert de behoefte aan kunstmest en pesticiden. Het idee is dat een goed ontworpen voedselbos zichzelf onderhoudt, met minimale menselijke interventie, terwijl het een breed scala aan producten levert, van fruit en noten tot kruiden en wortels.

moestuinieren met kinderen

Moestuinieren met kinderen

Het belang van kinderen leren waar hun eten vandaan komt, groeit. Steeds meer ouders en scholen willen jonge kinderen betrekken bij moestuinieren en permacultuur. Maar hoe pak je dit aan, zeker in een druk schoolprogramma? In deze blog geef ik praktische tips voor scholen en ouders die aan de slag willen gaan met een moestuin, inclusief een gratis download met educatieve oefeningen om direct te gebruiken!

de natuur als leerschool

De natuur als leerschool

Bij thuisonderwijs kunnen ouders de leeromgeving volledig afstemmen op de behoeften en interesses van hun kinderen. De natuur wordt hierbij vaak een belangrijk leerobject. In plaats van zich vast te houden aan traditionele schoolboeken, kunnen ouders de natuur gebruiken als een rijke bron van kennis en ervaring.

Wat is permacultuur?

Wat is permacultuur?

Permacultuur, bedacht in de jaren '70 door Australiërs Bill Mollison en David Holmgren, is een reactie op destructieve industriële landbouwmethoden. Zij streefden naar systemen in harmonie met de natuur, geïnspireerd door natuurlijke ecosystemen en traditionele landbouw.

permacultuur prentenboek

Prentenboeken over
duurzaamheid, klimaat en vergroening.

Ben je op zoek naar boeken die kinderen niet alleen plezier brengen, maar ook hun liefde voor de natuur en duurzaamheid aansteken? Of je nu een juf bent die een moestuin wil introduceren in de klas, of een ouder die op zoek is naar een duurzaam kraamcadeau, hier vind je een zorgvuldig samengestelde lijst met prentenboeken die de kleintjes leren over de wonderen van de natuur, gezonde voeding en het belang van een groenere toekomst.

permacultuur dieet

Wat is een duurzaam dieet?

Er zijn wereldwijd meer dan 300.000 eetbare plantensoorten, maar desondanks consumeren we slechts ongeveer 200 soorten. Als je naar de supermarkt gaat, kom je waarschijnlijk slechts zo'n 40 soorten tegen. En het meest verontrustende is dat ons basisvoedsel grotendeels bestaat uit slechts 3 gewassen: rijst, tarwe en maïs. Deze basisgewassen zijn allemaal eenjarige gewassen die worden geteeld volgens het monocultuurprincipe. Dit heeft aanzienlijke gevolgen voor onze bodem en het klimaat. Mocht er ooit een ziekte uitbreken onder deze plantensoorten, dan zouden we aanzienlijke problemen hebben. Als je er zo naar kijkt, is dat behoorlijk schokkend, toch? Waarom eten we niet meer verschillende plantensoorten?

eetbare%20waterplanten

Eetbare waterplanten

Een vijver trekt een breed scala aan planten, insecten en dieren aan. Het creëert een mini-ecosysteem dat bijdraagt aan de biodiversiteit in je tuin. Waterplanten bieden schuilplaatsen voor kleine waterdieren en trekken vlinders en bijen aan. 

yurt

Alternatieve groene woonvormen

In een wereld die steeds bewuster wordt van de impact op het milieu, groeit de interesse in alternatieve, groene woonvormen. Deze innovatieve benaderingen van huisvesting combineren duurzaamheid, zelfvoorzienendheid en een vermindering van de ecologische voetafdruk.

Contact

Eetbare Wildernis
is een project van:

Annick Gaarthuis
Arthur koolkwartier 29
6711 VH Ede



KVK:64842517
Btw: nl002226430B75

​Bij vragen over je bestelling kun je mailen met info(at)eetbarewildernis.nl of
via sms (niet bellen) +31 (0)6 - 19823287
Werkdagen zijn ma t/m woe van 10:00 tot 17:00

Let’s connect

Volg onze updates op Instagram of Linkedin.

atelier_annickgaarthuiszelf prentenboek uitgevenwildplukken